Lapinniemi

Historiaa

Lapinniemen alueen erottaa Tampereen kantakaupungista kylpylähotellin edustalla oleva Näsijärven poukama venesatamineen. Nimi Lapinniemi viittaa alueella sijainneisiin lapinraunioihin eli kivimuodostelmiin, jotka tuhoutuivat 1800-luvun alkupuolella, jolloin alueelle rakennettiin saha.

Lapinniemiemessä on sijainnut tekstiilitehdas, jolla on ollut merkittävä rooli Tampereen historiassa. Toimintansa vuonna 1899 aloittaneen Tampereen Puuvilllateollisuus Oy:n puuvillatehtaan perusti Arthur Sommer. Tehdas työllisti pian toiminnan aloittamisen jälkeen lähes 400 henkilöä. Tehdas aloitti toimintansa värjäämättömän langan ja kankaan valmistuksesta, mutta toiminta laajentui pian omalla vaate- ja sisustuskangasvalikoimalla. Lapinniemen Puuvillatehdas Oy myytiin Tampellalle 1930-luvulla, ja toiminta jatkui uuden omistajan alaisuudessa vuoteen 1986.

Lapinniemestä tuli asuntomessukohde vuonna 1990. Tyhjilleen jääneeseen puuvillatehtaaseen rakennettiin messuja varten 122 asuntoa, koulutustilat sekä kylpylähotelli. Nykyään tehtaan tiloissa toimii kylpylähotelli.

Lapinniemi ja Kaupin ulkoilumaastot

Lapinniemi sijaitsee Tampereen keskustan tuntumassa bussireitin varrella. Matka keskustaan taittuu myös kävellen tai vaikkapa polkupyörällä muutamassa minuutissa. Alueelta on lyhyt matka kouluihin, päiväkoteihin ja kauppoihin.

Lapinniemen läheisyydessä sijaitsee vuonna 1929 perustettu Rauhaniemen kansankylpylä, joka on ahkerassa käytössä ympäri vuoden. Kesäisin se on yksi kaupungin suosituimmista uimarannoista ja talvella sen löylyissä lämmittelevät talviuimarit. Kylpylärakennuksessa on kaksi päivittäin lämpiävää saunaa. Vain kivenheiton päässä Rauhaniemestä on Kaupinojan sauna, joka sekin lämpiää päivittäin.

Lähistöllä sijaitsee myös kaksi vanhaa ja omaleimaista omakotialuetta: nostalginen Käpylä puutaloineen ja kapeine katuineen sekä Petsamon omakotialue, joka sai alkunsa keskellä rajua asuntopulaa 1920-luvun alussa.

Kivenheiton päässä sijaitsevat Kaupin ulkoilumaastot. Kaupin uhreilupuistosta löytyy valaistuja ulkoilureittejä, tenniskenttiä, keilahalli, vinttikoirarata, jousiammuntarata sekä pesäpallo- ja jalkapallokentät.